Levenskracht

KvK-nummer 57377294

AGB-Code     98101039

Levenskracht voor kinderen en jongeren

"een uniek begeleidingstraject met behulp van paarden"

 

De wereld waarin we leven verandert in een razend tempo.

De angst om niet mee te komen groeit en levert, bewust of onbewust, allerlei spanningen op. Als ouders willen we onze kinderen zo goed mogelijk voorbereiden op een onzekere toekomst. Een toekomst waarin geluk bepaald lijkt te worden door je status en maatschappelijk succes. Er ligt een zekere druk op de schouders van onze jongste generatie. We verwachten goede resultaten op school en bij de sportvereniging  moet worden gepresteerd.

 

Nu horen we steeds weer dat kinderen op steeds jongere leeftijd te maken krijgen met problemen. Ze hebben het gevoel niet te kunnen voldoen aan de eisen die aan hen worden gesteld.  Het gevolg is kinderen met faalangst, die maar al te vaak een depressie ontwikkelen of te maken krijgen met burn-out.

 

Samen met Marieke Nefkens, kinder-paardencoach van Equiparadise in Voerendaal, hebben we een nieuw concept ontwikkeld om kinderen en jongeren te ondersteunen bij het vinden van hun weg in deze roerige wereld.

 

Wij bieden een jaartraject aan voor kinderen en jongeren in groepjes in verschillende leeftijdscategorieën tussen de 8 en 12 jaar, 13 en 16 jaar en 17 – 21 jaar.

Dit traject is gesplitst in 3 trimesters en is aangepast op de betreffende leeftijdscategorie:

 

Lessen in geluk; wat is geluk en hoe vind je geluk dichtbij jezelf?

 

Voel je zeker training; Leer omgaan met (faal-)angst, vergroot  je zelfvertrouwen en je sociale  vaardigheden in het echte leven. Sta in je eigen kracht!

 

Body en mind; hoe werkt mijn hoofd en hoe is de samenwerking met mijn lichaam? Hoe zorg ik goed voor mijzelf zodat hoofd en lijf gezond blijft? Werken aan balans.

 

De rode draad in alle drie de trimesters is de combinatie tussen theorie en praktijk.

In de theorie behandelen we onder anderen het thema ‘geluk’.

Hierbij gebruiken we een werkboek dat speciaal is ontwikkeld voor dit thema. Er komen vragen aan de orde als:

Wat is geluk?  Wat maakt jou gelukkig?

 

Een ander thema dat aan de orde komt is ‘angst’.

Eerst onderzoeken we wat er gebeurt als je angst of spanning ervaart. Welke reacties geeft jouw lichaam?  Wat gebeurt er in je hoofd? Ook leer je duidelijk je grenzen aan te geven en persoonlijke ruimte te bewaken.

 

Hierna leren we ‘omdenken’, negatieve gedachten vervangen door positief denken.

Hoe kan jij je gedachten beïnvloeden?  Hoe reageert je lichaam hierop? Hoe blijf je bij jezelf en hoe houd je je leven in balans? We zoeken naar balans tussen school en vrije tijd, tussen spanning en ontspanning.

 

De theorie wordt meteen in de praktijk geoefend.

Hierbij spelen de andere groepsleden en de pony’s een belangrijke rol. Er is voortdurend interactie tussen de groepsleden of een deelnemer en de pony waarmee gewerkt wordt. De pony liegt niet en geeft direct eerlijke feedback. Hierdoor wordt het gedrag van het kind meteen gespiegeld. Hoe voelt het om niet in balans te zijn of niet bij je zelf te zijn? Wat kan ‘jij’ anders doen?

Hoe werkt dit in de groep en bij andere mensen?

Zowel in theorie als in de praktijk gaan we aan de slag met lichaamsbewustzijn en ontspannings- en meditatieoefeningen. Hierdoor leren de deelnemers naar hun lichaam te luisteren en hun gedachten te observeren om zo dichter bij zichzelf te komen en te blijven. Ook worden creatieve werkvormen ingezette visualiseren wat besproken en geleerd is.

 

Belangrijk!


 

De trimesters worden opeenvolgend aangeboden in een jaartraject.

Een groepje bestaat uit minimaal 2 en maximaal 6 deelnemers.

Het is mogelijk slechts een module te volgen als die een specifieke hulpvraag dekt.

 

Start:Bij voldoende aanmeldingen.

 

Dag/tijd:Vrijdagmiddag,  tijd nog nader te bepalen.

Elke bijeenkomst duurt 75 minuten.

 

Locatie:Equiteam

Ransdalerstraat 100

6312 AK  Ransdaal

 

www.equiteam-heuvelland.nl

info@equiteam-heuvelland.nl

 

mariekenefkens7@hotmail.com